Kadernota

Gisterenavond stonden de Kadernota en het besluit over het Bruisend Dorpshart op de agenda van de raad. Maandagavond vanaf 19.00 uur, gaan we verder met de agenda, zoals te verwachten was.

Onderstaande de tekst zoals deze is uitgesproken door de VVD fractie.

Geacht college, in de voor ons voorgelegde kadernota, schrijft u dat het onvermijdelijk is andere keuzes te maken dan in het verleden is gedaan.

De VVD fractie heeft in het verleden al eens verteld dat het maken van keuzes lef vraagt. Ook hebben wij meerdere malen andere keuzes voorgelegd, en voorstellen gedaan. Denk hierbij aan de door ons voorgestelde samenwerking voor een ingenieursbureau de Langstraat in 2006 met de gemeente Waalwijk wij kregen er uw handen en die van de raad niet voor op elkaar, wel kregen wij de lachers op onze hand, inmiddels weten we beter. Denk daarbij aan ons voorstel een ander fte aantal wethouder, Daarvoor hoef je niet te wachten tot 2014! veranderingen en vooral keuzes in de subsidiegeving, doepas, dementieconsulent, privatisering van het accommodatiebeleid.

Eerst nu het water aan onze spreekwoordelijke lippen staat en wij verstikt raken door het zand in het Bruisende Dorpshart in Kaatsheuvel. Spreekt u uit dat keuzes maken onvermijdelijk is. Teveel jaren een te grote broek aangehad en teveel ballen in de lucht willen houden. De VVD fractie heeft al een aantal jaren aangegeven de broekriem aan te halen en de ballen lek te prikken.

Uw voorstellen in de huidige kadernota zijn een verhoging van de OZB van 10 % om het gat in de begroting te dichten. Beleidsaanpassing wordt wederom niet toegepast.

Daarnaast een parkeerbelasting voor onze kernen, om een geschat bedrag van x80 100000 binnen te slepen om de parkeergarage die voor een geheel ander doel is te kunnen exploiteren. In de visie welzijn anno 2025 zullen onze inwoners en verenigingen uitmoeten gaan van eigen kracht en zelfredzaamheid. Een visie waar de VVD fractie ten volle achterstaat. Hoe deze ten uitvoer wordt gebracht vraagt nog een forse ombuiging, wederom zijn de consequenties van uw voorstellen niet bekend.

Het schrappen van subsidies aan het Welzijnswerk tov het wel of niet privatiseren van al onze sociaal culturele centra zal nog een behoorlijke discussie op gaan leveren. De subsidies voor de Heemkundekringen moeten goed bezien worden nav de tekst van de inspreker namens deze partijen. Voor de VVD fractie staat voorop dat de bezuinigingen zullen moeten gelden voor alle welzijnswerk en centra en niet enkel voor het SMC, ook de Gildenbond en Pannenhoef kunnen bezuinigen. Waarom bent u toch zo eenzijdig in uw voorstel?

De jarenlange kaasschaafmethode die is gebruikt met dunne plakjes zal nu zeker met grote dikke plakken dienen te gebeuren met een beleidsvisie om het woud van regels die het subsidiebeleid in de gemeente Loon op Zand kent eenvoudiger te maken in de uitvoering. Dit vraagt veel van u en van onze inwoners, de VVD fractie is er dan ook voorstander van dat de komende periode met verenigingen en alle accommodatiecentra overlegd wordt.

Een toeristenbelasting voor een toeristisch recreatieve gemeente zou eigenlijk niet als sluitpost voor de begroting moeten dienen. De belasting zou bovendien evenals de hondenbelasting een doelbelasting dienen te zijn. Wat regionaal al wordt opgepakt, in het kader van Leisure hoeven wij als gemeente niet ook nog eens te doen.

Groenonderhoud en onderhoud van de openbare ruimte: Het kost de gemeente elke week veel geld om al het zwerfafval in de straten en plantsoenen op te ruimen. Daarnaast vragen de reparaties aan gemeentelijke eigendommen veel arbeidsuren en kosten. De verloedering van de openbare ruimte in alle wijken hoort niet bij een toeristisch recreatieve gemeente. Wij mogen daarom best vragen aan onze inwoners hun eigen tuin en ander afval niet te dumpen in de gemeentelijke plantsoenen omdat ons en hen dat veel geld extra kost.

Maak als gemeente van tijd tot tijd inzichtelijk op de gemeentepagina wat voor extra kosten er mee gemoeid zijn met het opruimen van zwerfafval en het herstellen van gemeentelijke eigendommen en welke kosten wij daar allen voor moeten betalen vanuit de onderhoudsbudgetten.

Er zijn al tonnen bezuinigd op wegen en groenonderhoud voorst heeft u eenzijdig het onderhoudsnivo aangepast van b naar c. Daarnaast plaatst u hiermee de structurele kosten naar de investeringskosten. Hoe acht u de reserves voor deze investering structureel te vullen?

Op naar een sluitende begroting 2013-2016 , dat betekent voor de VVD fractie in ieder geval niet het vooruitschuiven van bezuinigingen met een te dunne kaasschaaf. Wijzig beleidskeuzes drastisch en schuif deze niet vooruit. De kadernota zoals deze nu voorligt is een forse wijziging op uw collegeprogramma.

Wij onderkennen niet dat het voor ons en onze inwoners niet moeilijk gaat worden. Maar beter is dat wij als gemeente Loon op Zand de keuze zelf maken, dan dat straks een ander dat voor ons gaat doen.

Plaats een reactie